Mobiliteit is integratie


Steeds meer vraag naar mantelzorgwoningen

w1 w2w3w4

 

 

 

 

Het huidige kabinet straalt uit dat mensen met een zorgvraag zoveel mogelijk in de eigen omgeving naar oplossingen moeten zorgen. Het kabinet laat dit gepaard gaan met steeds grotere eigen bijdragen. Zo komt het tegenwoordig regelmatig voor dat bewoners van verpleeghuizen rond de € 2.000,- aan eigen bijdrage moeten betalen. Nieuwe bezuinigingen zitten nog in de pijplijn.

Veel ouderen met een zorgvraag en vele van hun kinderen maken daardoor andere keuzes. Zij kiezen bijvoorbeeld voor mantelzorgwoningen. Dit zijn comfortabele woningen, die helemaal zijn voorbereid op een toenemende zorgvraag, dankzij veel flexibele voorzieningen en hulpmiddelen. Het bijzondere aan een mantelzorgwoning is de plaats waar die staat: in de regel in een tuin of gemeenteplantsoen. Hierdoor gaan zorgbehoevende ouders bij hun kinderen in de tuin wonen. Na gebruik komt de tuin weer beschikbaar.

Uit onafhankelijk onderzoek onder gebruikers van de mantelzorgwoningen van PasAan blijkt dat de bewoners zeer tevreden zijn, maar ook dat de betrokken mantelzorgers een lagere belasting voelen, door minder reis- en regeltijd en meer gemoedsrust. Gebruik maken van een mantelzorgwoning is wat anders dan inwonen; beide huishoudens hebben hun eigen huis met alle privacy van dien. Hoe vaak je bij elkaar gaat buurten en hoe de verhouding mantelzorg/thuiszorg ligt, bepalen de betrokken families in onderling overleg zelf. De mantelzorgwoning is in meerdere situaties zelfs ingezet om iemand uit een zorginstelling te halen en weer in het eigen sociale netwerk te laten wonen.

PasAan werkte tot voor kort met één maat mantelzorgwoning. Tegenwoordig zijn er meerdere maten, van 30 tot 72 m2. De mantelzorgwoning van 54 m2 (6 bij 9) blijft wel het meest populair. De meeste bewoners kiezen er bewust voor om de mantelzorgwoning zelf te kopen, bijvoorbeeld uit de opbrengst van de verkoop van de huidige woning. De afgelopen weken heeft de mantelzorgwoning van PasAan ook veel publiciteit gekregen, ondermeer de Volkskrant, Omroep Brabant en Omroep Max hebben uitgebreid aandacht gegeven aan de mantelzorgwoning. Op de website www.pasaan.nl staan diverse reportages, krantenartikelen, filmpjes en persoonlijke verhalen.

Voor informatie over mantelzorgwoningen kunt u ook bij Aangepast voor U terecht.